Siirry pääsisältöön

No Money No Honey


Pitääkö kaiken pyöriä rahan ympärillä?
Jos ei ole rahaa – ei ole kivaa elämää?
No Money No Honey?

Edellisessä blogissani kirjoitin unelmista ja haaveista.
Osa haaveista on ollut kiinni moneysta, osa ei.

Onhan se niin, että raha mahdollistaa monia asioita. Se myös helpottaa huomattavasti monessa kohtaa. Ihan tavallisessa arjessa. Ilman niitä suuria unelmiakin. Joka muuta väittää väitän, että valehtelee.

Oma rahankäyttöni on ollut aika kaksijakoista.

Lapsena sain viikkorahaa 5 markkaa evästyksenä, että seuraavaan viikkorahan maksuun pitää edellisestä olla jotain jäljellä. Noh, olishan sitä ehkä jäänytkin, mutta kun paras Ystäväni ei saanut viikkorahaa niin me jaettiin omat rahani puokkiin. Ystävyys meni isän neuvojen edelle:-)

Saatiin sillä  2 mansikkapirtelöä Fasun baarista ja lisäksi molemmille karkkia. Oli viikon kohokohta mennä yhdessä pirtelölle ja karkkikioskille. Yhdessähän me tehtiin kaikki muukinJ

Sen verran raha kuitenkin kiinnosti ja tajusin omien vanhempien rajalliset varat, että päätin hankkia työn 11-vuotiaana. 
Juu kyllä kyllä – ja sainkin ensimmäiset kodin ulkopuolelta tienatut rahat lapsenhoidosta. Ja siitä alkoikin kodin ulkopuolisen rahan tienaaminen.

Kesätyöt aloitin 14-vuotiaana. Silloin pääsi helposti 6-tuntista työpäivää tekemään.
Siitä lähtien olin töissä jokaisena kesänä. Ei jäänyt epäselväksi mistä raha tulee.

16-vuotiaana lukiolaisena olin töissä vaatekaupassa kolmena päivänä viikossa. Aina yo-kirjoituksiin asti. Joiden jälkeen ponkaisin heti töihin. Ajattelin pitää välivuoden ennen pyrkimistä opiskelemaan. 
Työelämä vei kuitenkin mennessään ja koko ajan tuli eteen uusia mahdollisuuksia!

Pääsin rahan tienaamisen ja kuluttamisen makuun!

Elämä eteni kohti ”omaa ammattia” ja hyviä liksoja. Vaikka mainosalalla palkat ovatkin suht hyviä niin tein silti myös toista työtä. 
Me molemmat teimme.
Ryhdyttiin myös asuntovelallisiksi. 
Maailmakin veti puoleensa kuin magneetti. Oli pakko päästä matkustamaan. Lähelle ja kauas. Usein myös pienet lapset mukana.

Työtä vuorotta

Yksityisyrittäjyys näytti työelämän ja pärjäämisen epävakauden ja riskit. Myös onnistumiset. Välillä rahaa oli, välillä ei. Lainanmaksut pyörivät silti. Ei mikään uutinen – tiedän.

En koskaan laittanut omaa asuntoa pantiksi mihinkään. Päätin, etten ota velkaa yritystoiminnan pyörittämiseen. Moni teki niin. Ja monelle se oli surullinen loppu 90-luvun alussa kun iso lama pyyhkäisi  asunnot, veneet, kesämökit, autot ja suhteellisen hyvän kulutuselämän alta. 

Onneksi Suomeen tuli lama heti yrittäjyyden ensimmäisen vuoden aikana. Ei päässyt (sanoisin pikemminkin joutunut) liian makean elämän pariin.
Tilalle tuli tarkan markan ajat ja niiden opit kantoivatkin sitten pitkälle.

Säästämistä ja Tuhlaamista

Jos kaikki matkustamiseen laitettu raha olisi säästetty, ei tiukimpinakaan aikoina olisi ollut mitään huolta huomisesta. Mutta olisin toisaalta monta kokemusta köyhempi.

Aloitin sijoittamisen viisaan ihmisen neuvosta vähän yli kolmekymppisenä. Sijoitin myös tiukkoina aikoina vaikka vähänkin. Kannatti. Suosittelen. 

Kellottelua

Oivalsin säästämisen ja tuhlaamisen tasapainon. Leijona-luonteelle se ei ole ihan itsestäänselvyys.

Pelkkä säästäminen jättää usein upeita elämyksiä kokematta. Ja pelkkä tuhlaaminen – no siinä nyt tietää lopputuleman.
  
Nyt kun on saavuttanut ”kaiken” voi nautiskella juuri omalla hyvältä tuntuvalla tavalla. Tehdä vain kivoja projekteja. Voimaannuttava tunne. 

Edelleen kuitenkin säästän. Edelleen myös tuhlaan.
Se ihana tasapaino. Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tämä hetki

Tomorrow never comes

On lauantain alkuilta. Koko päivä touhuttu, siivottu yhdessä kotia. Kaiken pitää olla siistiä ja puhdasta.  Mies on meillä se joka on siivousboss.  Hän on se joka meillä laittaa useimmin myös aamiaisen. Ja tuo sen sänkyyn.
Aamut eivät ole mua varten. 
Tänään ruokapöydässä keskustelu karkasi tulevaisuuteen.
Aikaan jolloin toista ei enää ole. Kumpaa meistä - sitähän ei kukaan onneksi tiedä. Olemme puhuneet asiat selviksi mitä sitten kun toisesta aika jättää.  Ajatus kuristaa kurkkua jo heti alkukeskustelun aikana. Olen sitä mieltä, että asiat on hyvä puhua selviksi.  Ensiksikin se tuntuu reilulta toista kohtaan kuka jää tänne ontumaan.
Mitä tehdä yksinäisille aamuille ja illoille. Miten kesät sujuu. Miten pimeä syksy ja pitkä talvi. Kainalo ja syli johon on aina tottunut käpertymään ei olekaan siinä enää jonain päivänä. Miten sopeutua olemaan yksin.  Olemme olleet yhdessä 43 vuotta joista naimisissakin tulevana kesänä 41. 
Musiikki soi kevyesti taustalla. Vähitelle…

Maailma muuttuu eskoseni

Niin kliseinen sanonta, mutta niin totta. Surullista ja jollain tapaa haikeaa. Muutokset huomaa monista asioista.  En tarkoita omaa ikää saatika lisääntyneitä kiloja tai lisäryppyjä naamarissa. Toki niistäkin.
Ensimmäinen muutoksen huomaaminen oli melkoinen järkytys
Jotakuinkin 15 vuotta sitten oli ensimmäinen kesän alku kun saavuttiin mökille eikä isä ja äiti olleetkaan meitä enää vastassa kuten aina ennen. Aina. 
Nousin autosta ja katsoin melkein shokissa ympärille. Ei tullut savu saunan piipusta. Ei ollut kukaan viittomassa mihin auto on hyvä parkkeerata. Ei ollut kukaan halaamassa lujasti eikä toivottamassa lämpimästi tervetuloa.  Kaikki näytti niin tyhjältä ja kylmältä. Kokemus oli niin pysäyttävä, että muistan sen ja omat tunteeni vieläkin voimakkaana.
Vuodet vierivät ja elämä rullasi. Meistä oli tullut mökin emäntä ja isäntä.
Seuraava iso havainto on tältä kesältä
Pitkästä aikaa taas havahduin muutokseen kun olin mökin lenkkipolulla.  Tie ja pelto olivat samanlaisia kuin ennenkin. Samanl…

Uutta uutta uutta....

Kevätaurinko tekee kepposiaanAina toi aurinko pääsee yllättämään. Sen voima on ällistyttävä. Putsaa pään matalapaineesta mikäli siellä sellaista sattuu olemaan. Luultavasti kaikilla on jollain tavalla syntynyt huonoa kuonaa ajatuksiin  pitkän ja pimeän talven aikana.
Valon ja kirkkauden lisääntyessä tulee myös voimakas tarve uudistua. Monellakin tapaa. Ainakin itselläni. Tukka kuntoon.  Iho sileäksi. Ripset tuuheaksi. Kroppa puhtaaksi valkoisesta kuivuudesta vastaanottamaan kevään ja kesän auringon.
Onneksi on luottotoimittajat näihin kaikkiin.
Parturi/kampaamo Nina's Tapanilassa on hoitanut mun hankalan, piikkisuoran ja pyörteisen kuontalon kuntoon jo vuosien ajan. Ja osaa todella myös leikata hiukset.
http://www.kampaamonina.fi
Ripset, kynnet, kasvot, body...tietysti Simona's Tarkkampujankatu 10. Laitoin juuri kynnet kevätkuntoon, eiks olekin kivat:-).
https://www.simonas.fi

Sitten tietysti se vaatekaappi...joka kevät sama probleema. Ei mitään päällepantavaa. Tuttua? Mulle vaivattominta on ti…